2018年11月29日木曜日

Regering en bankiers in koor: Brexit maakt Britten armer - De Standaard

Heeft May strategie voor stemming in Lagerhuis? Lees verder onderaan

Van onze redacteur 

BrusselDe harde brexiteers spreken steevast van bangmakerij, maar de economische analyses zijn al jaren unaniem: uit de EU stappen is voor het Verenigd Koninkrijk economisch een bijzonder slechte zaak.

Die boodschap kregen de Britten gisteren driemaal ingelepeld. Eerst was er minister van Finan-ciën, Philip Hammond. Hij moet op de Britse centen passen en is daarom een groot tegenstander van de Brexit. In een interview met de BBC rekende hij nogmaals voor hoeveel de uitstap uit de EU de Britten gaat kosten.

‘Er komen hoe dan ook handelsbelemmeringen en die kosten geld. Met haar plan wil premier May die kosten zoveel mogelijk beperken.’ Als dat goedgekeurd wordt, schat Hammond dat de Britse economie over vijftien jaar 0,6 tot 2,1 procent kleiner zal zijn dan wanneer het VK in de EU zou blijven. Andere scenario’s zijn nog nefaster voor de Britse economie.

Zijn woorden werden later bevestigd in een rapport van de regering. Ook daar is de conclusie helder: geen enkel Brexit-scenario geeft betere resultaten dan gewoon in de EU blijven. Maar vooral de gevolgen van een no deal kunnen catastrofaal zijn. In dat scenario kan het bbp over vijftien jaar 7,7 procent lager uitvallen. Als ook de migratie naar het VK stilvalt, wordt de krimp nog groter, tot bijna 10 procent.

Vooral het noordoosten van Engeland – de regio rond Newcastle – en Noord-Ierland zullen bij een no deal het hardst getroffen worden. In Londen zullen de gevolgen van de Brexit daarentegen het minst te voelen zijn, denken analisten.

‘Project Fear’

En toen moest de Bank of Eng-land nog komen. Ook zij publiceerde een rapport waarin gewaarschuwd wordt voor de ergste ineenstorting van de economie sinds de financiële crisis. Mogelijk wordt het zelfs nog erger, aldus gouverneur Mark Carney. Tenminste, als de Brexit uitloopt in een no deal. De huizenprijzen kunnen dan met 30 procent dalen, de inflatie tot 6,5 procent oplopen en het Britse pond verliest een kwart van zijn waarde. Gaan de Britten akkoord met het onderhandelingsresultaat van May, dan zal de pijn iets minder zijn. Maar zelfs dan zal het binnenlands product met 3,8 procent krimpen.

Dat de waarschuwingen nu komen, is natuurlijk niet toevallig. Op 11 december stemt het Lagerhuis over het Brexit-akkoord dat de Britse premier sloot met de EU. De weerstand daartegen is groot. Theresa May probeerde de rapporten dan ook in haar voordeel te draaien. Het Lagerhuis moet beseffen dat het met vuur speelt.

Maar de tegenstanders van het plan reageerden zoals ze altijd hebben gedaan. Ze catalogeerden de rapporten onder de noemer ‘Project Fear’. Dat was ook de slogan in aanloop naar het referendum, toen de economische noodklok ook geluid werd. David Davis, oud-Brexit-minister, zei dat de economische voorspellingen van het ministerie ‘er wel vaker enorm naast zitten’.

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20181128_03994797

0 件のコメント:

コメントを投稿