2018年11月28日水曜日

Trump dreigt subsidies elektrische auto's General Motors te schrappen - De Standaard

De Amerikaanse president Donald Trump kan de besparingen en ontslagen die autobouwer General Motors plant, niet meteen smaken en dreigt met gevolgen. Hij overweegt naar eigen zeggen om de subsidies aan GM in te trekken, zelfs die voor elektrische auto’s.

Naar aanleiding van het bekendmaken van de plannen voor sluiting van een fabriek in de staat Ohio, zei president Trump volgens de krant The Wall Street Journal dat GM-ceo Mary Barra ‘een probleem’ heeft wanneer de fabriek gesloten blijft. Hij vroeg haar ook om de productie in China stop te zetten, aldus de zakenkrant.

In Washington zei Trump aan journalisten nog dat de Verenigde Staten veel voor GM gedaan hebben en men is in staat grote druk uit te oefenen op het bedrijf. ‘Jullie keren er maar beter terug, dat is Ohio’, focuste hij op de fabriek in Lordstown waar de slecht verkopende Chevrolet Cruze van de band rolt. Ohio is steeds een belangrijke ‘swing state’ bij de presidentsverkiezingen.

6 miljard, 10.000 banen

De grootste Amerikaanse autoconstructeur kondigde maandag een herstructureringsplan aan. GM wil tegen eind 2020 zowat 6 miljard dollar besparen. De autobouwer gaat in de Verenigde Staten en Canada vijf fabrieken sluiten, waarvan vier in de VS, waardoor zowat 6.000 banen bedreigd zijn. In totaal wil GM in Noord-Amerika 15 procent van het personeelsbestand of meer dan 10.000 banen schrappen.

GM voert de maatregelen door omwille van een tegenvallende verkoop van kleinere personenwagens in de VS en hogere materiaalkosten. Belangrijke onderdelen worden echter ook duurder door de importtaksen op staal die Trump invoerde.

In twee tweets zette Trump zijn visie op de gang van zaken kracht bij. ‘Erg ontgoocheld in General Motors en hun ceo Mary Barra voor het sluiten van fabrieken in Ohio, Michigan en Maryland. In Mexico & China gaat niets dicht. De VS hebben General Motors gered, en dit is de DANK die wij krijgen’, fulmineerde hij. ‘General Motors deed jaren geleden een grote gok toen het in China (en ook in Mexico) fabrieken bouwde. Maar ik denk niet dat die gok iets zal opleveren’, aldus Trump. ‘Wij onderzoeken nu alle subsidies aan GM te schrappen, ook voor elektrische wagens’, dreigt de president. ‘Ik ben hier om de Amerikaanse werklieden te beschermen!’

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20181127_03991853

0 件のコメント:

コメントを投稿