De Brusselse beurs was woensdag het zwakke broertje in Europa en dat was onder meer aan KBC te wijten. Hoop op een nieuw artrosemiddel zette Galapagos hoger. ASIT Biotech had last van winstnemingen.
De Europese beurzen gingen licht lager. De vrees voor een escalatie van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog bleef het sentiment bedrukken. Dat de Italiaanse regering haar begrotingsbeleid nu toch niet zou bijsturen, had geen impact.
De Bel20 ging 0,3 procent lager op 3.474 punten. AB InBev, UCB en Ageas droegen bij tot het verlies, maar eigenlijk was vooral KBC de schuldige. De bank-verzekeraar zakte weg en legde daarmee een koersdoelverhoging naast zich neer. Analist Jean-Pierre Lambert van Keefe, Bruyette & Woods gaat van 77,80 naar 80,60 euro en behoudt zijn ‘market perform’-advies. KBC heeft echter drie stijgingsdagen achter de rug en sloot dinsdag op het hoogste peil in een maand, zodat winstnemingen niet uitgesloten zijn.
Met een winst van 1,4 procent was Galapagos een van de betere klimmers in de index. Het Mechelse biotechbedrijf liet dinsdagavond weten dat zijn potentieel geneesmiddel GLPG1972/S201086 voor de behandeling van artrose een Fast Track-status krijgt van de Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA. Dat betekent dat het middel versneld ontwikkeld en beoordeeld kan worden, zodat het sneller op de markt kan komen om patiënten te helpen. Artrose is een veel voorkomende aandoening, maar de behandeling beperkt zich tot symptoombestrijding. Middelen die het ziekteverloop wijzigen zijn nog niet op de markt.
Dat is nu net wat GLPG1972 wel zou doen. Het middel, dat deel uitmaakt van een samenwerking die Galapagos in 2010 aanging met de Franse farmagroep Servier, werkt tegen een enzym (ADAMTS-5) dat kraakbeen afbreekt. Het doorstond al met succes een fase 1-onderzoek. In juni kondigden de twee partners aan dat ze wereldwijd een fase 2-onderzoek met de molecule starten bij patiënten met artrose in de knie. Dat onderzoek werd 'Roccella' gedoopt en zal 850 patiënten omvatten.
De biotechanalisten van KBC Securities zijn niet bijster enthousiast. Het middel in kwestie, GLPG1972, vertegenwoordigt momenteel maar 1 procent van hun som-der-delenmodel. De snellere ontwikkeling zou het middel wel meer op de voorgrond kunnen brengen in de klinische ontwikkelingspijplijn van Galapagos, merken ze op. Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse handhaven hun koopadvies en koersdoel van 113 euro.
Stéphanie Put van Degroof Petercam is iets positiever. Zij wijst erop dat het middel van Galapagos en Servier mogelijk een grote nood kan lenigen. Ze schat momenteel de kans dat GLPG1972 uitgroeit tot een volwaardig geneesmiddel op 25 procent. In haar waardering is het artroseprogramma goed voor 3,4 euro per aandeel. Ze gelooft echter dat GLPG1972 een waardevol product kan worden in een slecht bediende markt, eens uit efficiëntiedata blijkt dat het middel effectief het ziekteverloop kan veranderen. Puts advies blijft 'kopen', haar koersdoel 125 euro.
De grootste procentuele winst in de Bel20 was voor Aperam , dat 2,2 procent hoger koerste. De inoxproducent verloor sinds begin oktober zowat 40 procent van zijn waarde. Verschillende beurshuizen waarschuwden voor margedruk en verlaagden hun advies en/of koersdoel. Europese inoxbedrijven kampen met duurdere grondstoffen die ze niet kunnen doorrekenen door goedkope import en overcapaciteit in de wereld. Beleggers lijken te oordelen dat de afstraffing van Aperam nu welletjes is geweest en pikken het aandeel sinds deze week weer op.
MDxHealth ging dapper voort op zijn elan. Sinds vorige vrijdag kwam er al bijna 50 procent bij. Het aandeel was dan ook sinds de kwartaalupdate van eind augustus heel ver weggezakt. Daaruit bleek dat het bedrijf wel meer prostaatkankertesten verkocht, maar dat de kosten voor commercialisering in de Verenigde Staten hoog opliepen. Dinsdag kreeg het extra steun van positief nieuws uit de Verenigde Staten. MDxHealth mag er zijn prostaatkankertest SelectMDx nu in alle 50 staten aan de man brengen.
Op ASIT Biotech , dat in drie sessies ruim 30 procent duurder werd, werd wat winst genomen. Het Brusselse bedrijf, dat immunotherapieën voor allergieën tracht te ontwikkelen, zakte 6,3 procent. De recente sprongen waren aan twee dingen te wijten: een optimistisch rapport van Kepler Cheuvreux, dat veel potentieel ziet in het hooikoortsmiddel, en protest van een groep kleine aandeelhouders die het advocatenkantoor Deminor onder de arm hebben genomen om hun belangen te verdedigen. Zij zijn onder meer ontevreden over het bestuur en de misser bij het eerste fase 3-onderzoek met het hooikoortsmiddel.
0 件のコメント:
コメントを投稿