2018年11月30日金曜日

Brusselse politie zet waterkanon in tegen gele hesjes - De Tijd

Het protest van de gele hesjes in Brussel wordt grimmiger. Nadat al een zestigtal actievoerders werd gearresteerd, moest de politie het waterkanon inzetten. De betogers bekogelen de ordediensten met stenen.

Enkele honderden 'gele hesjes' betogen vrijdag in Brussel. Het verloopt ongeordend, want het gaat om een geïmproviseerde, spontane betoging. Verschillende tunnels op de Brusselse kleine ring moesten gesloten worden omdat de actievoerders de doorgang blokkeerden.  

Kruispunt bezet

Een tweehonderdtal gele hesjes verzamelden zich vrijdag omstreeks 11 uur op het kruispunt van Kunst-Wet en bezetten daar de straten. Gaandeweg groeide hun aantal tot zowat 500. De leuzes die ze scandeerden waren voornamelijk tegen de Belgische regering gericht en het ontslag van premier Charles Michel werd gevraagd.

©BELGA

De politie was aanwezig om de menigte in toom te houden en de toegang tot de Wetstraat van op het kruispunt Kunst-Wet werd afgesloten met dranghekken. Ook het tram-, bus- en metroverkeer ondervond hinder, omdat sommige haltes op politiebevel gesloten werden.

60 arrestaties

De politie Brussel Hoofdstad-Elsene maakt melding van een zestigtal arrestaties. Die vonden vooral plaats aan het Brusselse Zuidstation, maar ook aan het station Brussel-Centraal werden 'gele hesjes' meegenomen door de politie.

'Het gaat om feiten van verstoren van de openbare orde, het bij zich hebben van gevaarlijke voorwerpen zoals vuurwerk en scheermesjes en het toebrengen van beschadigingen', zegt de politie. Gaandeweg werd de sfeer grimmiger, en uiteindelijk moest de politie het waterkanon inzetten. De betogers, waarvan intussen ook al heel wat zonder geel hesje rondlopen, gooien met stenen en hekken.

YouTube-blogger

Er was aanvankelijk een officiële betoging voor vorige maandag aangevraagd, maar die werd afgeblazen wegens onduidelijkheid over de aanwezigheid van eigen stewards. Mede-organisator Gary Ducran, een invloedrijke YouTube-blogger, riep op om vrijdag de hoofdstad toch 'te overspoelen met gele hesjes'.

De 'gele hesjes' verzamelen in Brussel. ©Photo News
©Photo News

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/algemeen/brusselse-politie-zet-waterkanon-in-tegen-gele-hesjes/10074734.html

0 件のコメント:

コメントを投稿